Fie ca firma ta foloseste un pachet de programe actual, fie unul ce dateaza de prin anii '90, la un moment pot aparea o serie de semne indicand faptul ca este gata pentru saltul la un ERP. Iata cateva dintre cele mai importante:
1. Folositi in firma mai multe (seturi de) programe pentru a prelucra o varietate de procese economice interne, iar aceste programe nu sunt legate intre ele printr-o singura baza de date. De exemplu, contabilitatea poate sa se ocupe de furnizori, clienti si trezorerie intrun program, cei de la magazie pot avea situatia stocului in fise Excel iar vanzarile pot lucra intr-un sistem cu totul separat.
2. Consecinta acestor programe separate este ca oamenii sunt nevoiti sa introduca de mai multe ori datele aceleiasi tranzactii. In timp, apar inevitabil desincronizari si acuratetea informatiilor scade.
3. Lipseste un sistem de managementul stocurilor bazat pe coduri.
4. Cei de la contabilitate au nevoie de saptamani intregi pentru a inchide situatiile anuale sau chiar lunare.
5. Oamenii de vanzari nu au posibilitatea de a afla in timp real care este stadiul unei comenzi, altfel decat intreband la depozit.
6. Ca director sau proprietar al afacerii, nu poti sa obtii rapid indicatori de baza ai activitatii, cum ar fi: numarul mediu de comenzi pe zi, marja medie pentru un anumit produs vandut, rata de incasare a unui client.
7. Nu exista claritate in calculul costurilor de productie a unui anumit tip de produse, lot sau categorie.
8. Apar deseori situatii de supra-stoc sau de stoc insuficient. Nu se pot studia stocurile fara miscare.
9. Programele din firma ruleaza pe platforme sau tehnologii invechite.
Daca observi ca firma ta sufera de ineficienta in activitatile interne si de lipsa vizibilitatii informatiilor in timp real, atunci gandeste-te la o solutie ERP, caci ea poate sa te ajute in multe dintre procesele implicate de cresterea firmei.