Folosim module cookie pentru a oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Politica de utilizare a cookie-urilor 

Software creat în România

ERP "Made in Romania" Avantajele software-ului românesc



erp-made-in-romania

De ce să cumperi software românesc?

Este mare cererea de software in lume. Românii sunt programatori buni si accepta preturi medii pe ora de lucru, pe piata de profil internationala. Ca si in alte industrii, România exporta forta de munca si materie prima bruta, pentru a importa produse finite la preturi mari. Si in IT, produsele create pentru beneficiarii externi nu poarta marca româneasca, ci doar inglobeaza efortul unor echipe anonime.

Salariile sunt bune, iar programatorii muncesc mult pentru firme din strainatate, iar ele platesc mult mai bine decat firmele din România. Pentru ca firmele respective vand apoi aceste produse software pe o piata internationala care are o capacitate de plata mai mare decat cea din România.

Nivelul de expertiza al programatorilor români este la fel cu cel international, pentru ca aceasta este o industrie in care ori tii pasul ori esti scos pe margine destul de repede.

Ca oriunde in lume, exista si tehnologii mai vechi in care s-au creat sisteme informatice mari si s-a scris atat de mult cod specializat, incat costul inlocuirii cu alte tehnologii mai noi este prohibitiv. In aceste nise, programatorii de generatie anterioara au si ei terenul lor in care se desfasoara. Nu e mai usor sau mai greu sa programezi in anumite tehnologii, dar este, evident, greu, daca nu imposibil, sa fii expert in mai multe.

Cererea de software este foarte mare si in România. Programele create de români pentru români sunt la fel de sofisticate ca si cele create de români pentru americani, de indieni pentru americani, sau de americani pentru restul lumii.

In acest context, in care este mult mai profitabil pentru un programator sau o echipa bine calificata sa produca software pentru strainatate, exista firme in România care insista sa produca software specializat pentru nevoile românilor.

Dar nu solidaritatea cu producatorii români este motivul principal pentru a cumpara produse si servicii in aceasta piata. La urma urmei, cand cumperi rosii din supermarket, ceea ce te intereseaza este ca, indiferent de unde provin, sa fie cat mai gustoase si ieftine daca se poate. Sau invers. Iar aceasta este o logica sanatoasa, pana la urma.

Motivul principal pentru a cumpara produse si servicii software românesti este ca numai acestea sunt potrivite intocmai cu necesitatile românilor.

Pentru ca, cu toata moda corporatista, anumite programe sunt croite dupa alta logica, ce nu se potriveste intocmai in România. Daca anumite activitati din firma se potrivesc ca si mod de desfasurare cu cele din strainatate, sau modelele logice de functionare au fost usor de importat, in altele este greu, nenatural sau chiar imposibil.

Trecand de bariera lingvistica, de exemplu, in zona aplicatiilor pentru CRM, exista mai multe platforme care se potrivesc destul de bine cu nevoile de utilizare a echipelor de vanzare autohtone. Dar nu acelasi lucru se intampla in zonele de gestiune sau productie si in niciun caz la contabilitate sau salarii.

Programele importate din alte parti ale lumii, traduse partial sau in intregime pentru folosinta in România sunt greu de adaptat la logica activitatii, obiceiurile si mai ales la legislatia din România.

Iar aceasta adaptare are nevoie sa fie continua. Iar efortul de programare pentru aceste adaptari nu este deloc mic. Iar, ce sa vezi?... Pretul de vanzare ce poate fi obtinut, nu este deloc la fel de mare ca cel ce poate fi obtinut, cu aceleasi eforturi, in alte zone ale lumii.

Mai mult de-atat, orice firma este unica in felul ei. De multe ori, la implementarea unui sistem informatic, mai ales ERP, intr-o firma medie, este necesar sa fie create customizari sau functiuni noi de program utilizabile pentru un anumit domeniu de activitate.

In plus, tehnologiile se schimba destul de repede. Aplicatiile complexe, cum sunt sistemele ERP sunt destul de vaste si nu pot fi migrate repede pe alte tehnologii, in conditiile in care, pentru a fi intr-adevar viabile, necesita si timp de testare si rodaj in activitatile curente ale firmelor, deci pe viu!

Acestea sunt motivele pentru care nu este usor sa produci software pentru firmele din România, dar, in acelasi timp, in orice lucru negativ exista si un sambure de pozitivitate, iar aceasta este oportunitatea de a gasi solutii de eficienta economica, in conditiile de piata din România, avand in vedere ca marile corporatii din IT au si ele anumite probleme in aceasta zona, si anume:

Nu s-a creat pana acum sistemul ERP universal, care sa se potriveasca bine la orice firma.

De ce? Pentru simplul fapt ca daca le-ar putea cuprinde “pe toate”, ar deveni mult prea stufos, mult prea greu de configurat si scump de implementat si intretinut.

Cum se încadrează Synapsa în acest context?

Synapsa este un sistem informatic ERP creat special pentru firmele medii din România, de catre o echipa care cunoaste in cel mai mic amanunt provocarile locale. Este complex, si cuprinde, daca nu “pe toate”, cu siguranta cele mai importante structuri necesare gestionarii resurselor unei firme din orice domeniu de activitate.

Mai mult de-atat, este creat intr-o tehnologie puternica si moderna, care are avantaje de viteza si mobilitate, in asa fel incat este comparabil cu sistemele informatice de top din aceeasi bransa, produse in strainatate. Si bineinteles, pretul lui este potrivit cu piata din România.