Folosim module cookie pentru a oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Politica de utilizare a cookie-urilor 

ERP iti aduce mari avantaje, dar numai daca...

{alt}

Integrare


Integrarea este cel mai important beneficiu dintre toate - de fapt, principalul scop al implementarii unui ERP trebuie sa fie reducerea redundantei (introducerii) datelor. Daca acesta este considerat principalul tel, atunci poate sa fie un real succes. Acele firme pentru care integrarea nu este asa de importanta vor avea viata grea: el nu imbunatateste eficienta personala a oamenilor, asa ca daca cineva se astepta la asta va fi dezamagit - ERP imbunatateste cooperarea dinte utilizatori .


Eficienta


In general, producatorii de ERP (nu toti) se concentreaza pe perfectionarea integrarii si mai putin pe necesitatile zilnice al oamenilor. Deci se pune problema in ce masura minunatul avantaj al integrarii compenseaza micsorarea eficientei individuale a oamenilor, in special in perioada de acomodare, cand sistemul este mai susceptibil de a fi respins de utilizatori. Nu veti vedea eficienta chiar din prima zi!


Reducerea costurilor


Daca rapoartele (de contabilitate, de vanzari, de productie, etc) operative si periodice interne, au fost luate in serios inca dinainte de implementarea unui sistem integrat si s-a pus in ele o mare cantitate de lucru mai mult sa mai putin manual - atunci este mana cereasca! Toate acele ore de munca in care oamenii si calculatoarele pot sa faca altceva productiv sunt salvate! Dar daca nimanui nu i-a pasat de rapoarte interne si doar contabilul facea raportarile obligatorii catre stat (din care numai el intelegea ceva), atunci din activitatea asta nu se reduce niciun cost. Daca poti afla situatia vanzarilor si o buna estimare pentru viitor doar intreband: 'Mai, Viorele, care mai e treaba?' - atunci este evident ca ERP-ul nu te ajuta nici aici la mari economii. Daca vrei sa faci un studiu asupra stocurilor fara miscare, in care ai bagat multi bani - atunci te poate ajuta sa faci economii seriose. Daca tot stocul iti e format numai din 10 articole, iar afacerea iti merge bine, atunci, felicitari! ai mai putine batai de cap decat altii.


Mai putin personal


Da. Cei care introduceau documentele la a doua mana nu vor mai avea obiectul muncii (de exemplu cei de la contabilitate care introduceau furnizorii, dupa ce facturile de achizitie mai fusesera odata introduse la magazie, ca NIR-uri). Cei care aveau sarcina sa calculeze rapoartele pentru sefu' in fiecare zi isi vor termina treaba pana sa termine seful prima cafea de dimineata, si apoi vor trebui sa isi gaseasca altceva de facut. Daca nu aveati situatii de acest fel in firma (sau asemanatoare) atunci, felicitari!, inseamna ca erati deja mai eficienti decat altii.


Fara redundanta


Bingo! Asta e! O singura versiune de adevar in toata firma.


 


Dar sunt si dezavantaje (stiai, nu?)


Costul


Cand analizezi ce solutie sa cumperi gandeste-te la toate costurile: software, hardware, comunicatii, intenet si retele, implementare, consultanta, training. Intotdeauna furnizorul de ERP va negocia partea lui de produse si servicii in functie de conditiile specifice firmei tale.


(In)Flexibilitatea


Nu toate sistemele ERP sunt flexibile. Mai mult, daca ai o fabrica si cumperi o solutie specializata pe vanzare-distributie nu se potriveste de loc. Customizarile, daca trebuie facute, necesita timp si cateodata si bani.


Cultura companiei si rezistenta la schimbare


De fapt, aici e clinciul cel mare! Oamenii au tendinta sa respinga un program nou fie si numai pentru ca este diferit de cel cu care erau obisnuiti. Dar'mite daca nu contine modelul de raport pe care il aveau in programul vechi! Solutia este sa alocati timp si bani pentru acomodarea oamenilor - pentru ca interfetele sa ii ajute in viata de zi cu zi. Cateodata inseamna foarte multa customizare, alteori doar raportul preferat. Daca fiecare om isi primeste cele cateva rapoarte preferate atunci el nu se va impotrivi atat de mult. Important este ca utilizatorii sa se simta ca nisite oameni valorosi ce sunt si nu ca niste sclavi-introducatori-de-date in marea masina a ERP-ului. Cheia succesului implementarii sistemului este ca atat oamenii CAT SI conducerea sa simta ca ceea ce se intampla este pentru binele lor - si desi acest lucu pare aproape imposibil, exista numeroase cazuri reusite.


 


Beneficiul pe termen lung:


Problema de baza la implementarea unui sistem inforamtic integrat este ca multe firme nu sunt suficient maturizate si pregatite sa il primeasca. Totusi, in doi-trei ani de functionare 'live' , pe masura ce sistemul o preseaza sa faca lucrurie intr-o maniera organizata, cultura companiei va tinde incet spre o varianta din ce in ce mai evoluata. Implementarea unui ERP chiar poate face firma sa se maturizeze, dar nu va asteptati la rezultate peste noapte.