Folosim module cookie pentru a oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Politica de utilizare a cookie-urilor 

Activ si pasiv in contabilitate

{alt}

Acest articol este dedicat antreprenorilor, care sunt, bineinteles, in situatia de a avea nevoie sa inteleaga balanta de verificare a firmei, si contine o definitie simpla a notiunilor de activ si pasiv, asa cum sunt ele intelese in contabilitate.

Dupa cum am constatat, cel putin in Romania, in general antreprenorii nu iubesc contabilitatea, considerand-o un rau necesar si tratand-o ca pe o "cutie neagra", in care, de obicei intra documente si ies... taxe.

Citeste si articolele urmatoare pentru a vedea in ce fel poti folosi la maximum, acest "rau necesar", care este contabilitatea, transformand-o intr-un instrument cat se poate de util pentru management:

De ce antreprenorii nu iubesc contabilitatea?
Poti avea rapoarte de management - "proaspete"?
La ce nivel de digitalizare e firma ta?

Activ si pasiv in contabilitate

Probabil ca cele mai acceptate definitii ale notiunilor de activ si pasiv sunt urmatoarele:

Un activ este o resursa controlata de catre o societate ca rezultat al unor evenimente anterioare si care se asteapta ca in viitor sa aduca beneficii economice societatii.
Un pasiv este o obligatie curenta pentru o companie provenita din evenimente anterioare, prin a carei stingere este de asteptat ca respectiva companie sa renunte la anumite resurse care incorporeaza beneficii economice

Activele au urmatoarele trei caracteristici esentiale:

  • Beneficiul economic viitor include o capacitate, fie singulara fie in combinatie cu alte active care contribuie direct sau indirect la viitorul cash flow;
  • Entitatea poate controla accesul la beneficiu,
  • Tranzactia sau evenimentul care dau dreptul la controlul beneficiului deja s-a produs.
In economie un activ reprezinta orice forma in care se poate pastra bogatia.

Pasivele au urmatoarele trei caracteristici esentiale:

  • Ele includ o indatorare sau o responsabilitate fata de altii, stingerea acestora fiind posibila prin viitoare transferuri sau utilizarea activelor, asigurarea de anumite servicii sau beneficii economice, la o data specificata sau determinabila, la aparitia unui anumit eveniment sau, la cerere;
  • Datoria sau responsabilitatea il obliga pe posesor, care nu are dreptul sa evite aceasta indatorare, sau
  • Tranzactia sau evenimentul prin care se declanseaza obligatia deja s-a petrecut.

Pasivele sunt prezentate pe balanta financiara si sunt de obicei impartite in doua categorii:

  • Pasive curente - aceste pasive se pot lichida intr-un termen de mai putin de un an de zile. Acestea includ plati precum salarii, conturi, taxe, si facturi neachitate, venituri viitoare cand se fac ajustari, fractiuni din bondurile pe termen lung cate trebuiesc platite in anul curent, obligatii pe termen scurt (ex: din achizitionarea de echipamente), si altele.
  • Pasive pe termen lung - aceste pasive includ pasivele care nu se pot lichida intr-un termen de un an. Ele includ imprumuturi pe perioade mari, obligatii de pensie, garantii pentru produse pe termen lung si altele.? Pentru aceste pasive, o companie sau un individ trebuie sa plateasca dupa o perioada fixa sau extinsa, spre exemplu: un imprumut pe termen lung la banca de pana la 1 an sau peste 1 an.

Este important de inteles ca in sens contabil un activ nu este acelasi lucru cu dreptul de proprietate. In contabilitate, proprietatea este descrisa prin termenul de "capital". Activele sunt egale cu suma dintre "capital" si "pasive".
Ecuatia contabilitatii leaga activele, pasivele, si capitalul propriu:

Active = Pasive + Capitalul propriu
Ecuatia contabilitatii este structura matematica a bilantului financiar.
Activele sunt de obicei expuse pe bilant. Bilantul este o balanta normala a debitelor (exemplu: sumele corespunzatoare activelor apar in partea stanga a balantei).

Exemple (cu activ si pasiv, debit si credit):

Banii depusi la banca sunt un activ pentru deponent. Banii aflati intr-un depozit la banca devin un pasiv al bancii, pentru ca banca are obligatia de a plati depunatorului dobanda pentru banii depusi - de obicei la cerere.
Un debit sporeste un activ; iar un credit micsoreaza un activ. Un debit micsoreaza un pasiv; un credit sporeste un pasiv.

Cand banca primeste un depozit, crediteaza un cont de pasive intitulat Depozite si crediteaza contul deponentului cu aceeasi suma de bani. Un depozit primit de o banca este vazut ca un credit pentru banca pentru ca datoria bancii fata de client creste. Cand o banca il anunta pe depunator ca a debitat contul acestuia, inseamna ca contul deponentului a fost micsorat cu suma debitata.

Surse: International Accounting Standards Board