Folosim module cookie pentru a oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Politica de utilizare a cookie-urilor 

5 factori in alegerea unui ERP pentru o firma de productie

{alt}

De ce întreprinderile care au ca activitate economică principală  producția  adoptă sisteme ERP (Enterprise Resource Planning)? Pentru a ține evidența lanțului de aprovizionare sau a inventarului sau a calității produselor sau a bugetului? Ei bine, răspunsul este toate cele de mai sus. Dar utilizarea numărul 1 a sistemului ERP de producție este aceea de a menține eficiența operațională.
Cu toate acestea, multe companii utilizează sisteme ERP, dar ERP-urile pentru sectorul de producție  au propriile nevoi specifice. Un ERP pentru Producție constă în gestionarea de procese prin care o firmă  gestionează și integrează operațiunile importante ale afacerii și activității. La fel ca în cazul  companiilor care includ distribuție și servicii, pentru întreprinderile economice de producție există un set vast de proceduri. Chiar dacă menținerea operațiunilor este funcția de bază a unui software ERP,  acesta trebuie și să permită administrarea  finanțelor.

“Cum pot găsi acel software de încredere care să se potrivească cu nevoile companiei mele de fabricație?”

Să găsești un ac în carul cu fân este dificil. Dar știi ce poate fi și  mai greu? Să găsești un anumit ac, într-o multitudine de ace. 
Același lucru este cazul cu ERP-urile care se pot folosi în Producție.  Puteți găsi o serie de sisteme ERP de producție pe piață. Găsirea software-ului ERP complet, cu module de contabilitate fiabile este într-adevăr o provocare însă cu toate acestea pentru a avea succes în industria de producție, este necesară adoptarea unui astfel de sistem. 

Pentru a face un triaj al soluțiilor, atunci când studiați posibilitățile,  pregătiți o listă cu funcționalitățile pe care ar trebui  să le includă pe baza pașilor următori:
  • Elaborați un plan clar înainte de a începe procesul de selecție.
  • Puneți accent pe funcționalitate și cât de ușor poate fi folosit abia apoi considerați costurile.
  • Luați feedback de la toate departamentele/echipele din firmă pentru  vedea ce nevoi există. 
  • Faceți o comparație în paralel între obiectivele dvs., domeniul de activitate și sistemul ERP.

Tinând cont de importanța contabilității în orice companie, am prezentat mai jos câteva caracteristici contabile eficiente pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a achiziționa un software ERP pentru afacerea dvs. de producție:

1.Contabilitatea Resurselor Umane

În activitatea de producție, există un număr maxim de muncitori care îndeplinesc sarcinile legate de utilaje, ambalaje etc., și sunt plătiți zilnic. Așadar, povara echipei de resurse umane crește pe măsură ce trebuie să calculeze salariile fiecărui lucrător, în plus, salariile angajaților împreună cu beneficiile.

Acest lucru îngreunează în cele din urmă eficiența echipei de resurse umane dar integrându-se cu software-ul ERP, echipa de resurse umane poate fi cu ușurință mutată de la formulare pe hârtie la o bază de date centralizată care eficientizează întregul proces. Persoana care se ocupă cu administrarea resurselor umane poate urmări  prezența angajaților, administrarea beneficiilor și salarizarea.

2. Managementul lanțului de aprovizionare

Managementul lanțului de aprovizionare joacă un rol crucial în orice afacere de producție iar sistemul ERP cu abilități integrate de gestionare a lanțului de aprovizionare poate ajuta personalul diferitelor departamente să înțeleagă diferitele procese și diferite aspecte implicate:
  • Parteneriate
  • Achiziții
  • Logistică
  • Managementul cererii
  • Prețuri preferențiale și termene de livrare
  • Managementul valabilității produsului
  • Procesarea facturilor
  • Managementul contractelor
  • Schimbul  electronic de date (EDI)

Un sistem ERP excelent are capacitatea de a vă oferi date simultane pe întregul dvs. lanț valoric, de la producție până la transport. Mai mult, soluția ERP este de asemenea capabilă să salveze aceste informații în documente pentru referințe și audituri viitoare. Un sistem ERP eficient reduce durerile de cap ale echipei de producție, indiferent de creșterea sau scăderea cererii.

3. Managementul inventarului/stocurilor

Păstrarea mai multor produse de același fel este benefică pentru întreprinderi, dar în activitatea de producție cu inventar supranormativ, acest lucru implică  suportarea unor costuri redundante. De exemplu pentru o firmă de producție auto, există piese de schimb pentru multe mașini, dar având un exces de piese în depozit, care nu este de nici un folos sau nu este cerut, crește în cele din urmă costul pentru firma de automobile. Producătorii moderni de astăzi adoptă tactici pentru producție strategică, înclinate pentru optimizarea stocurilor și păstrarea mărfurilor cu un scop specific. Modulul de control al inventarului din soluția ERP  avantajează întreprinderile producătoare în diferite moduri:

  • Facilitează procesele de menținere a unui stoc adecvat  într-un depozit.
  • Identifică cerințele de inventar, stabilește obiective, furnizează practici și opțiuni de refacere a stocurilor, monitorizează utilizările articolelor, echilibrează soldurile și raportează starea inventarului.
  • De asemenea, gestionează vânzările și achizițiile pentru a genera rapoarte vigilente la nivel executiv.
  • În plus, cea mai bună soluție ERP vă ajută și să verificați caracteristicile care permit planificarea cerințelor de materiale (MRP). Astfel,  producătorii pot să planifice aprovizionarea cu materii prime în intervalul necesar de timp, pentru începerea producției.

4. Managementul mijloacelor fixe (activelor)

Gestionarea imobilizărilor și a mijloacelor fixe  în soluția ERP este cea mai bună cale pentru a-ți urmări activele fizice, cum ar fi echipamentele de producție, sau rețelele de utilități deoarece de obicei se concentrează pe partea hardware a întreprinderilor producătoare. Mai mult, cu un management adecvat al mijloacelor fixe, vă puteți maximiza investițiile. Modulul de gestionare a activelor din sistemul financiar propriu vă poate ajuta cu următoarele aspecte:
  • Reduce costurile și riscurile
  • Maximizați rentabilitatea activelor.
  • Crește timpul de funcționare.
  • Ajută la luarea unor decizii informate.
  • Reduce costul total de proprietate (TCO).
  • Puteți obține informații corecte despre finanțele afacerii dvs. de producție și vă vor ajuta să evitați defalcarea costisitoare. Cu acest modul, poți urmări cu ușurință deprecierea valorii activelor tale.

5. Analize și rapoarte (Business Intelligence)

În această epocă modernă, multe soluții ERP au venit cu abilități de Business Intelligence (BI). 
Aceste sisteme ERP oferă rapoarte analitice și clare referitoare la contabilitatea producției în întreprindere, în timp real. Analizele și rapoartele ajută întreprinderile producătoare să pună în aplicare câteva strategii eficiente pentru îmbunătățirea eficienței afacerii, care le fac în cele din urmă cunoscute pe piață.. Mai important, aceste rapoarte permit producătorilor să ia decizii de afaceri informate și să obțină un avantaj competitiv.

O soluție ERP adaptabilă și ușor de accesat oferă mai multe beneficii producătorilor care au nevoie de calitate, promptitudine și competență pe toate nivelurile organizației. În final, valoarea de bază a utilizării unui sistem ERP este aceea de a maximiza rentabilitatea și a reduce costurile operaționale.